گوارگامGuar Gum

گوارگامGuar Gum

گوارگام
گوارگام از بذر و گیاه مینوزی به دست می آید که در هندوستان ، پاکستان و جنوب غربی آمریکا وجود دارد .کاربرد این ماده در صنایع به عنوان عامل ژل کننده و افزایش غلطت است و گاهی هم عامل کلودینگ ، چسباننده و پایدار کننده و گاه جهت حفظ رطوبت موجود در فیبرهای محصول می باشد .در صنایع خوراکی نظیر تولید بستنی ، انواع نوشیدنیها ، مربا ، بیسکوئیت ، سوسیس و کالباس ، سس مایونز ،ماکارانی و غیره کاربرد دارد.این ماده در صنایع داروسازی به عنوان عامل سوسپانسیون کننده محلولها و داروهای خوراکی و عامل چسباننده و متلاشی کننده قرصها و محصولات جامد می باشد و در صنایع تولید مواد بهداشتی مانند خمیر دندان ، شامپو ، نرم کننده ، ژل و صابون مایع  کاربرد دارد.

گوار (Guar Gum) از دانه گوار بدست می آید و از نظر ساختمانی یک گالاکتومانان است .

گواربه سهولت آب جذب نموده و یک محلول بسیار غلیظ با خواص تیکسوتروپی ایجاد می کند. سهولت استفاده از گوار در صنايع غذایی ، به علت پخش وهيدراته شدن سريع آن در آبهاي سرد و گرم ، همچنين استفاده از ماده فوق جهت رسیدن به غلظت های مناسب ، بدون حرارت ايجاد لايه فيلم مانند و مقاومت بالا در برابر روغن وچربيها و حلالها و گاه افزايش قدرت جذب آب در محصولات و غیره سبب گردیده است تا از این ماده در طیف وسیعی از امولسیفایرها نرم کننده ها و استبیلایزرها استفاده گردد .

چون  گواراز لحاظ شیمیایی خنثی است ویسکوزیته آن خیلی کم تحت تاثیر PH قرار می گیرد. گوار با پروتئین ها ناسازگاری نداشته و ژل ایجاد نمی کند اما تشکیل فیلم می دهد.

Guar Gum
Organic Guar Gum used in food, feed, pet food, pharma, as a thickening, stabilizing, emulsifying and gelling agent.
Organic Guar Gum for Beverages
When guar gum is applies in preparation of beverages it refreshes body and mouth feel, its viscosity remains under control, and ensures the longevity of the shelf-life.
Organic Guar Gum for Noodles:
When applied in noodles its moisture is retained and its texture and form is improvised.
Organic Guar Gum for Pastry ices:
Absorbs water and prevents excessive stickiness.
Organic Guar Gum for Soups:
Acts as a thickener and stabilizer in soups
Organic Guar gum for Processed cheese:
When applied in the formation of cheese its texture is enhanced and retains the flavor. It also acts as a stabilizer in cheese.
Organic Guar Gum for Bakery
Improves the texture, increased dough yield, improves
Organic Guar Gum for Meat.
Ice Cream, soft drinks & concentrates, puddings
Chocolate milk, flavoured milks

Jams, jellies, fruit spreads, jelly sweets
Bread, biscuit and other baked foods

Ham and sausages
Soft cheese and cheese spreads
Canned or retorted food of fish and meat
Myonnaise, ketchup, sauce and dressings
Noodles and pasta
In Frozen Food Products: Guar gum reduces crystal formation, act as a binder & stabilizer to extend shelf life of Ice-cream.
In Baked Food Products: Guar gum provides unparallel moisture preservation to the dough and retards fat penetration in baked foods.
In Dairy Products: Guar Gum improves texture, maintains uniform viscosity and color.
In Sauces & Salad preparations: Guar gum acts as a water binder in sauces & salad dressings and reduces water & oil separation.
In Confections: Guar gum controls viscosity, bloom, gel creation, glazing & moisture retention to produce the highest grade confectionary.
In Beverages: Guar gum provides outstanding viscosity control and reduces calories value in low calories beverages.
In Pet Food: Guar gum forms gels & retains moisture, acts as a thickening, stabilizer and suspending agent for veterinary preparations.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *