آسپارتامAspartame

آسپارتامAspartame

آسپارتامAspartame
آسپارتام يك جايگزين قند كم‌كالري است. اين ماده تركيبي از ۲ آمينواسيد اسيد اسپارتيك و فنيل‌آلانين است. آسپارتام ۲۲۰ مرتبه شيرين‌تر از قند است و بعد از مصرف مزه آن در دهان نمي‌ماند. اين ماده با برندهاي Equal و Nutrasweet نيز شناخته مي‌شود.

اسپارتام ASPARTAM
شيرين كننده مصنوعي آسپارتام از محصولات جديدي است كه بتازگي وارد بازارهاي جهاني شده است. اين ماده داراي تركيب شيميايي بصورت پودر بارنگ سفيد مي باشد. و قدرت شيريني آن بصورت خالص ۱۸۰ برابر شكر معمولي است.اسپارتام بيشتر در صنايع آبميوه سازي _ شربت سازي. و نوشابه سازي استفاده مي گردد. اين شيرين كننده در جد مصرف عادي  براي افراد ديابتي مجاز مي باشد  و ميزان مصرف آن در حد متعادل مجاز مي باشد.امروزه با استفاده از اين شيرين كننده . بيماران ديابتي و رژيمي         مي توانند بدون بالا رفتن قند خونشان . از چند بطري ۵/۱ ليتري نوشابه روزانه استفاده كنند.
تنها مشكل آسپارتام عمر كوتاه آن پس از تركيب آن مي باشد  كه در اثر تركيب با آب. پس از ۳ماه تجزيه شده و شيريني اش را از دست مي دهد. از اين روست كه       نوشابه هاي دايت و رژيمي كه با اين قند تهيه مي گردند . داراي تاريخ مصرف كوهتاتري ميباشد .
آسپارتام به روايتي ديگر
دومین قند مصنوعی بود که در سال ۱۹۶۵ توسط شیمیدانی به نام جیمز شالتر کشف گردید. مصرف آسپارتام در سال ۱۹۸۱ توسط FDA تایید و پس از آن در سال ۱۹۹۶ در کلیه نوشابه‌ها و غذاهایی مانند شربت ها، سس، سالاد و بعضی از تنقلات استفاده شد
آسپارتام ۱۸۰ تا ۲۰۰ برابر شیرین‌تر از شکر بوده و تولید آن آسان است. ولی در برابر حرارت پایدار نبوده و در اثر حرارت دیدن، خاصیت شیرینی خود را از دست می‌دهد
فوايد آسپارتام
موجب پوسيدگي دندان‌ها نمي‌شود
طعم را در دهان نگه نمي‌دارد
شيريني بعضي طعم‌دهنده‌ها را طولاني‌تر مي‌كند.

Aspartame
Description:  sweetener aspartame (Food grade)
English Name: Aspartame Powder
Other Name: APM;
MF: C14H18N2O5
Appearance: White Crystalline Powder
Brief Introduction:
Aspartame, alais sweetener or proteoglycan, with the chemical name of Aspartyl phenylalanine methyl ester, is adipeptide being a combination of L-aspartic acid and L-phenylalanine. It can be absorbed by human body completely and is harmless and quite safe to use. It tastes pure, cool and refreshing, similar to sucrose however is 200 times as sweet with only l/200 of its energy so eating it constantly won’ t cause any change in blood sugar levels nor cause tooth decay, highblood pressure or coronary disease. It is defined as sweetener of A (l) level by the Word HealthOrganization (WHO) and Food and Agriculture Organization (FAO). It is ratified for use in more than 130 countries and regions throughout the world. It is widely added to, and mixed in with all kinds of foods, non-staple foods, and all sorts of soft drinks with the number reaching as many as 4,000 Aspartame (APM) is an artificial, non-saccharide sweetener used as a sugar substitute in some foods and beverages. In the European Union, it is codified as E951. Aspartame is a methyl ester of the aspartic acid/phenylalanine dipeptide .
Aspartame sweetener is white crystalline powder, odorless, slightly soluble in water and it is 200 times sweeter than sugar in terms of sweetness. It doesn’t cause after taste of bitterness.
Aspartame sweetness could be perceived shortly and it also lasts shortly.
Aspartame sweetener tastes fresh and most similar to sucrose. It is not stable under light and heat.
It will resolve and lose sweetness after long heating and also it is stable at low temperature and under the PH value 3 to 5.
Aspartame sweetener is suitable for fresh drink and the food without heating. It is not edible to Phenylketonuria patients with type 2 diabetes mellitus.
Usage:
۱٫Beverage: carbonated and still soft drink, fruit-juice and fruit syrup, yoghurt and etc.
۲٫Food: hot and cold chocolate and beverage mixes and instant dessert, frozen novelty and dessert,chewing gum, boiled sweet, mint, chocolate, gum and jelly and etc.
۳٫Pharmaceutical: tablet, sugar-free syrup, powdered mix and effervescent tablet and etc.
Package: Double plastic bag of foodstuff inside, cardboard drum outside or at customer’s request.
Package Specification:25kg/Drum

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *