اسید اولئیک (Oleic Acid)

نام لاتین: Oleic Acid

فرمول شیمیایی: C18H34O2

اسید اولئیک اسید چربی است که جرم مولی آن ۲۸۲٫۴۶۱۴ g/mol می‌باشد. شکل ظاهری این ترکیب، مایع روغنی زرد کمرنگ یا مایل به قهوه‌ای است. این اسید چرب با یک پیوند غیراشباع در بسیاری از جانوران و روغن‌های گیاهی یافت می‌شود.

اسید اولئیک یک اسید چرب اشباع شده می باشد که به طور طبیعی در بسیاری از منابع گیاهی و محصولات حیوانی یافت می شود. این ماده اسید چرب امگا ۹ است و به عنوان مثال به عنوان یکی از منابع سالم چربی در رژیم غذایی به شمار می آید. کارشناسان بهداشت اغلب استفاده از آن را در پخت و پز توصیه میکنند و همچنین این ترکیب به جای چربی های حیوانی در تعدادی از به اصطلاح غذاهای بهداشتی و محصولات رژیم غذایی استفاده می شود..

اسید اولئیک در کجا یافت می شود

یکی از منابع اصلی این اسید در مواد غذایی روغن زیتون می باشد. همچنین زیتون دارای این ترکیبات ولی تنها به مقدار کم میباشد. هنگامی که زیتون فشرده و با هم خشک می شود ، سطوح اسید زیتون با هم ترکیب می شده و در اکثر موارد منجر به غلظت های بالاتر میگردد. کلزا و روغن هسته انگور نیز حاوی اسید اولئیک می باشند.

اسید اولئیک در بسیاری از مغزها و دانه ها حاوی چربی و نیز در بسیاری از ماکیان به خصوص مرغ و بوقلمون یافت می شود. جداسازی آن از منابع حیوانی چالش برانگیز و دشوار خواهد بود. در حالی که سبزیجات و دانه های روغنی منابع اصلی اسید اولئیک میباشند.

کاربرد اسید اولئیک در صنایع غذایی

تولید کنندگان مواد غذایی غالبا با تمرکز بر روی فواید سلامتی این چربی با افزودن آن به سس سالاد، محصولات پخته شده، و طیف وسیعی از غذاهای آماده، معمولا به عنوان جایگزینی برای چربی های حیوانی مانند کره و یا روغن خوک سرمایه گذاری میکنند.

کاربرد اسید اولئیک در تولید مکمل های دارویی

اسید اولئیک غالبا قسمتی از درمان های هومیوپاتی برای کاهش کلسترول می باشد. اسید اولئیک ممکن است بسته به تشخیص پزشک و نیازهای بیمار، به شکل کپسول تجویز گردد و یا ممکن است به بیماران برای اضافه کردن منابع طبیعی تر به رژیم غذایی خود توصیه گردد. اسید اولئیک یک ماده کلیدی در روغن لورنزو است که یک دارو برای جلوگیری از پیشرفت بیماری به نام  adrenoleukodystrophy) ALD) – اختلال در سیستم عصبی بدن –  می باشد.

کاربرد اسید اولئیک در صنایع آرایشی و بهداشتی

تعداد چربی بالا اسید اولئیک آن را یک مرطوب کننده بزرگ می سازد به طوری که تعدادی از شرکت های لوازم آرایشی و بهداشتی آن را به لوسیون ها و صابونهای ارایشی خود اضافه کرده تا توانایی خود را برای تولید محصولات مناسب برای تغذیه پوست بالا ببرند. اسید اولئیک اغلب قادر خواهد بود به سطح لایه های زیرین پوست نفوذ کرده و منجر به حفظ رطوبت طولانی مدت در سطح پوست خواهد شد. در حالی که لوسیون و کرم های عادی ممکن است روی سطح پوست بنشیند. این اسید میتواند با اسید چرب امگا ۹ که نفوذ عمیق تری دارد ترکیب شود و نتایج رضایت بخش تری ایجاد نماید که غالبا قیمت بیشتری هم دارد.